“Ali za to rabim odvetnika?”

“Ali za to rabim odvetnika?”

Klasično vprašanje vsakogar, ki se je že kdaj srečal s kakšno bolj ali manj prijetno pravno situacijo.

Pravo nas obdaja na vsakem koraku. Predpisov je vedno več, postajajo vse bolj zapleteni in prepleteni in so kot taki največkrat težko razumljivi. Naj gre za kupovanje nepremičnine, njeno obnovo, iskanje možnosti zaposlitve, ustanavljanje novega podjetja, sklepanje pogodb s poslovnimi partnerji, delitev skupnega premoženja ali katero drugo aktualno vprašanje, vsako od njih zahteva poglobljeno znanje različnih področji, da se najde pravi rezultat.

Pravne težave imamo vsi – posamezniki in podjetja; majhni, srednji in veliki; tisti na začetku svoje poslovne poti in prekaljeni stari mački. Nedvomno pa je, da nimamo vsi enakega dostopa do kvalitetne pravne pomoči takrat, ko jo potrebujemo.

In kaj sploh razumemo pod pojmom kvalitetne pravne pomoči? Gre za to, da vas v vašem pravnem izzivu nekdo čimprej usmeri. Da vam pove, kakšne so vaše možnosti in z vami pretehta različne scenarije. Da vas opozori na pravila, za katera sami morda niste niti vedeli. In da vas, če je to glede na vsebino vaše težave potrebno, poveže z ustreznim pravnim strokovnjakom. Odvetnikom, notarjem, ali kom drugim. Tistim, ki bo imel pravi posluh za vaše potrebe, in ki je v preteklosti že rešil prav takšen izziv, kot je ta pred vami. Odvetnikom, ki zna vaše pravne izzive obrniti v vaše poslovne priložnosti. Ki razume, da je vaš čas dragocen in vam je na voljo takrat, ko ga rabite.

Zakaj se danes ljudje (pre)malokrat obrnemo na odvetnike oz. to storimo relativno (pre)pozno? Glede na raziskavo, ki smo jo opravili pri IURALL, se ljudje težko odločijo za odvetnika, ker ne poznajo nikogar primernega; ker se bojijo, da jih bo strokovna pomoč predrago stala; in ker verjamejo, da lahko v določeni meri odgovore na pravna vprašanja poiščejo sami. Čeprav to res drži za določene primere, pa je takšen način reševanja pravnih težav najbolje primerljiv z “internetnim samo-zdravljenjem”. Če bomo dovolj dolgo po ključnih besedah iskali naše domnevne simptome, bomo kmalu vsi bolehali za različnimi eksotičnimi boleznimi. Tako kot je postavljanje diagnoz veliko bolje prepustiti zdravnikom specialistom, tako je bolj zdravo pravne izzive prepustiti pravnim strokovnjakom.

In tako kot pri skrbi za zdravje tudi v pravu velja, da je boljša preventiva kot kurativa. Na zasebnem in poslovnem področju. Pametno je, da že vnaprej predvidimo možne pravne zaplete in zadeve uredimo tako, da do teh zapletov ne pride. Za takšen preventivni pravni pregled pa nikakor ne zadostujejo neažurni instant nasveti in obrazci s svetovnega spleta. Le pravni strokovnjak z ustreznimi izkušnjami ter posluhom za vaš posel bo znal stvari narediti vodotesne.

Vendar pa (če ostanemo pri metafori zdravstvenega sistema), v pravu nimamo “splošnih zdravnikov”, ki bi vam dali osnovne informacije in napotke, ter vas usmerili k drugemu, pravemu specialistu. Prav to vrzel zapolnjuje IURALL. Smo vaša vstopna točka v kakršnem koli pravnem izzivu se znajdete. Vzpostavili smo poseben postopek pravne triaže, v okviru katerega izkušeni pravniki analiziramo vaše pravne potrebe in pripravimo strategijo reševanja vaših pravnih težav. Če vaš izziv zahteva sodelovanje odvetnika ali drugega pravnega specialista, vam glede na vaše potrebe v naši mreži preverjenih odvetnikov poiščemo primernega. Ne glede na vaše pravno vprašanje, mi vemo, kje poiskati pravi odgovor. Pa tudi če vas zanima samo: “ali za to rabim odvetnika?”.

Ana


© 2020 IURALL d.o.o. To delo je (zaščiteno kot) avtorsko delo
in licencirano pod licenco CC BY-ND.

Objavljene vsebine ne predstavljajo pravnega mnenja, pravnega nasveta ali stališča avtorjev in/ali družbe IURALL d.o.o. in nimajo pravnih posledic, temveč so le usmerjevalne in informativne narave. Odgovornost za napake v podanih informacijah na tem spletnem mestu in/ali za morebitno napačno ali narobe razumljeno vsebino je izključena.

Priporočamo, da objavljene vsebine vselej dodatno preverite in se nanje ne zanašate ali ukrepate, ne da bi si pred tem zagotovili strokovno odvetniško pomoč. Vsebine namreč ne predstavljajo nadomestila za odvetniški nasvet, saj ta terja podrobno preučitev vsakega konkretnega primera – celotno dejansko stanje in razpoložljivo dokumentacijo – kar sicer vselej priporočamo.

One thought on ““Ali za to rabim odvetnika?”

Comments are closed.

Izberi odvetnika

Opiši primer. Preglej ponudbe več odvetnikov. Najami odvetnika. Reši primer.

Opiši primer