Pasti samopomoči pri reševanju pravnih problemov

Pravni problemi so pogosto zelo kompleksni in specifični. K temu prispeva tudi sama narava prava in porast prepletenih predpisov. Zato ni nič nenavadnega, da dandanes za orientacijo znotraj pravnega sistema potrebujemo poglobljeno strokovno znanje.

Že res, da lahko določene pravne zadeve rešujemo sami in zato ne potrebujemo odvetnika (razen, če obvezno zastopanje določa zakon). A se je pri tem potrebno zavedati, da se lahko včasih napake, že pri navidezno enostavnih zadevah, hitro sprevržejo v nočno moro.

V današnjih digitalnih časih je prva reakcija ljudi, ko se srečajo s pravnim problemov, iskanje odgovorov na spletu, v upanju, da bodo problem rešili sami. Surfanje po spletu je sicer lahko dober začetek, a takšen način reševanja pravnih težav najlažje primerjamo z »internetnim samozdravljenjem«. Če bomo dovolj dolgo po ključnih besedah iskali naše domnevne simptome, bomo kmalu vsi bolehali za različnimi eksotičnimi boleznimi. Prav tako pa podobno kot v medicini tudi v pravu velja, da (splošen) pravni nasvet ni uporaben v vseh primerih.

Na spletu pogosto namesto odgovora dobimo poplavo splošnih informacij, zaradi katerih smo običajno le še bolj zaskrbljeni, saj:

  • ne vemo, kateremu viru lahko zaupamo,
  • ne poznamo kredibilnosti avtorjev,
  • ne poznamo aktualnosti nasveta,
  • ne vemo, kateri odgovor je uporaben v našem primeru in kako nasvet pravilno uporabiti v praksi.

Zato je priporočljivo, podobno kot če smo bolni, da se ne zdravimo sami, ampak obiščemo ustreznega zdravnika. Če problem začnemo reševati sami (npr. ker želimo varčevati z denarjem), to ne bo učinkovito, ampak bo verjetno celo negativno vplivalo na našo situacijo. Zakaj?

  1. Za reševanje problema bomo potrebovali veliko časa.
  2. Zaradi nepoznavanja prava in tveganja bomo v zelo stresni situaciji.
  3. Obstaja velika verjetnost, da zaradi pomanjkanja znanja in izkušenj problema kljub naporom in porabljenemu času ne bomo uspeli rešiti.
  4. Lahko se celo zgodi, da bomo problem še bolj zapletli oziroma naredili napake, ki so lahko usodne. To pomeni, da primera na koncu ne bo mogel rešiti nihče (niti odvetnik). Navedeno prinaša visoke stroške (mnogo višji znesek, kot bi ga morali odšteti za (vsaj uvodni nasvet) odvetnika).

Za zaključek je torej morda smotrno le še enkrat poudariti, da je tako kot pri postavljanju diagnoz bolezni in zdravljenju bolj pametno zaupati zdravnikom, tako je bolj zdravo pravne izzive prepustiti izkušenim pravnikom, tj. odvetnikom.

Uradni in popoln seznam vseh odvetnikov aktivnih v državi najdete na spletni strani Odvetniške zbornice Slovenije. Če pa vam je ta nepregleden, lahko nekatere odvetnike preverite tudi na njihovih spletnih straneh ali vprašate strokovnjake, ki se ukvarjajo prav z raziskovanjem in spremljanjem trga odvetništva. Priporočila znancev v tem primeru ne bodo vedno najboljša, saj se morda vaš primer bistveno razlikuje od primera znanca in posledično tudi profil primernega odvetnika bo drugačen.

Vabljeni, da se prijavite na naš mesečni e-novičnik, kjer bomo z vami delili uporabne nasvete iz področja prava, aktualne novice in opomnike, da ne boste zamudili pomembnih rokov.


© 2018 – 2022 IURALL d.o.o. To delo je (zaščiteno kot) avtorsko delo
in licencirano pod licenco CC BY-ND.

Objavljene vsebine ne predstavljajo pravnega mnenja, pravnega nasveta ali stališča avtorjev in/ali družbe IURALL d.o.o. in nimajo pravnih posledic, temveč so le usmerjevalne in informativne narave. Odgovornost za napake v podanih informacijah na tem spletnem mestu in/ali za morebitno napačno ali narobe razumljeno vsebino je izključena.

Priporočamo, da objavljene vsebine vselej dodatno preverite in se nanje ne zanašate ali ukrepate, ne da bi si pred tem zagotovili strokovno odvetniško pomoč. Vsebine namreč ne predstavljajo nadomestila za odvetniški nasvet, saj ta terja podrobno preučitev vsakega konkretnega primera – celotno dejansko stanje in razpoložljivo dokumentacijo – kar sicer vselej priporočamo.

Imate pravno vprašanje?

Presoja vašega pravnega položaja. Brez obveznosti.

Pošljite vprašanje