Soočenje in razumevanje- ali prvi korak na poti do reševanja pravnega problema

Časnik Večer je objavil članek o reševanju pravnih problemov, ki ga je pripravila ekipa IURALL. V nadaljevanju si lahko preberete celoten članek.

S pravnimi težavami se soočamo prav vsi – tako posamezniki kot tudi podjetja (majhna in velika), tisti na začetku svoje poslovne poti in prekaljeni stari mački. Nedvomno pa nimamo vsi enakega dostopa do kakovostne pravne pomoči. Statistike kažejo, da se v povprečju na dve leti znajdemo pred pravnim problemom. Skrb vzbujajoče pa je, da je manj kot tretjina naših problemov deležna (ustrezne) pravne pomoči. 

Razlogov za takšno situacijo je več. Težava je v tem, da ljudje pretežno ne poznajo prava, ne razumejo svojega problema, njegovih posledic in možnosti reševanja, mislijo, da lahko zadevo rešijo sami, podcenjujejo svojo situacijo, strah jih je finančnih posledic, ne zaupajo oblastem in pravosodju, ne vedo kam se lahko obrnejo in imajo težave z dostopom do pravnih storitev, kot so stroški, razdalja in urnik.

Kako se torej lotiti reševanja pravnega problema?

1. Soočenje s pravnim problemom

Prvi korak na poti do rešitve je zagotovo soočenje s pravnim problemom. Odločilnega pomena je, da si kljub nejasnostim in neprijetnim občutkom pred problemom ne zatiskamo oči oziroma da ne odlašamo z njegovim reševanjem, ampak postopamo hitro in organizirano. Zakaj?

Pravni problemi prvič močno vplivajo na naša življenja, kar je lahko zelo stresno. Če z reševanjem odlašamo, smo vedno bolj zaskrbljeni, zaradi česar lahko trpi tudi naše zdravje. Hitreje, kot bomo problem rešili, prej bodo neprijetni občutki minili. 

Drugi razlog je, da so pravni problemi časovno občutljivi. Reševanje pravnega problema se lahko spreobrne v nočno moro, če se ga lotimo prepozno ali nanj nismo ustrezno pripravljeni. To pomeni, da običajno situacijo z zavlačevanjem le še poslabšamo, zaradi česar imamo lahko manj možnosti za ugodno rešitev problema in višje stroške.

Soočenje s pravnim problemom in hitrim ukrepanje torej ohranja možnosti in poveča verjetnost uspeha, znižuje stroške in količino stresa ter ohranja naše zdravje.

2. Razumevanje pravnega problema

Predpogoj za ukrepanje je, da v določeni meri razumemo pravni problem, poznamo njegove posledice ter možnosti, kako lahko problem rešimo. 

Tudi praksa kaže, da se reševanja pravnih problemov na ustrezen način lotijo predvsem posamezniki, ki razpolagajo z določenim nivojem pravnega znanja, zavedanja koristnosti odvetniškega dela ter zmožnosti iskanja pravnega strokovnjaka.

Vendar se pri tem pogosto pojavi težava. Pravo je namreč zelo kompleksna in specifična veda. Prav tako je vedno več predpisov, ki postajajo vse bolj zapleteni in prepleteni, zaradi česar jih večina ljudi pogosto težko razume. Na drugi strani pa prav tako iskalci pravne pomoči pogosto nimajo dovolj informacij za krmarjenje med ponudniki pravnih storitev (ne poznajo pravnih strokovnjakov, njihove specializirnosti, cen, dosegljivosti, ipd.). 

V pravnem svetu žal ni tako kot v medicini. Namreč ne obstaja »splošni zdravnik«, ki bi nam lahko pomagal pri splošni diagnozi (tj. pri razumevanju pravnega problema, možnosti in načinov reševanja) in nas po potrebi usmeril k specialistu (odvetniku, notarju ipd.). Zato moramo to običajno narediti sami. 

Zaradi navedenih razlogov se pogosto zgodi, da pravnih problemov sploh ne začnemo reševati oziroma se njihovega reševanja lotimo nepravilno, in sicer:

  • sami (po možnosti nepravilno in prepozno),
  • s pomočjo nekoga, ki ni pravnik,
  • s pomočjo pravnika, ki ni strokovnjak za naše področje, itd.

Boljši pristop bi torej bil pridobitev prve pravne usmeritve s strani pravnega strokovnjaka, odvetnika ali drugega pravnega specialista. 

Z njegovo pomočjo bi lahko (pravno) razvozlali, za kakšen problem gre v vašem primeru, določili ustrezno področje prava in kako hitro morate ukrepati. Prav tako bi vam lahko pomagal razumeti, kakšni so vsi možni naslednji koraki do najuspešnejše rešitve vaše težave in kaj morate pri tem storiti.

In koliko to stane? V skladu z Odvetniško tarifo stane začetni posvet 30 EUR + DDV za vsake začete pol ure posveta (brez pregleda obsežnejše dokumentacije). Po naših izkušnjah, tudi zato ker se v praksi pojavlja uporaba urne postavke za obračunavanje odvetniških storitev, lahko znaša prvi posvet med 40 in 120, v večini primerov 40 in 80 EUR, DDV vključen.

Vabljeni, da se prijavite na naš mesečni e-novičnik, kjer bomo z vami delili uporabne nasvete iz področja prava, aktualne novice in opomnike, da ne boste zamudili pomembnih rokov.


© 2018 – 2021 IURALL d.o.o. To delo je (zaščiteno kot) avtorsko delo
in licencirano pod licenco CC BY-ND.

Objavljene vsebine ne predstavljajo pravnega mnenja, pravnega nasveta ali stališča avtorjev in/ali družbe IURALL d.o.o. in nimajo pravnih posledic, temveč so le usmerjevalne in informativne narave. Odgovornost za napake v podanih informacijah na tem spletnem mestu in/ali za morebitno napačno ali narobe razumljeno vsebino je izključena.Odstavek

Priporočamo, da objavljene vsebine vselej dodatno preverite in se nanje ne zanašate ali ukrepate, ne da bi si pred tem zagotovili strokovno odvetniško pomoč. Vsebine namreč ne predstavljajo nadomestila za odvetniški nasvet, saj ta terja podrobno preučitev vsakega konkretnega primera – celotno dejansko stanje in razpoložljivo dokumentacijo – kar sicer vselej priporočamo.

Imate pravno vprašanje?

Presoja vašega pravnega položaja. Brez obveznosti.

Pošljite vprašanje