12 razlogov za najem odvetnika

Podobno kot za zdravljenje bolezni, tudi pri reševanju pravnih problemov velja priporočilo, da jih je bolje zaupati za to usposobljenim strokovnjakom z ustreznimi izkušnjami. V kolikor se bomo zagate iz kateregakoli razloga lotili sami, obstaja velika verjetnost, da nas bo pot pripeljala v slepo ulico iz katere se bomo težko rešili. Več o samih pasteh samopomoči si lahko preberete tukaj. Da bi bila vaša pravna pot čim lažja, vam v nadaljevanju predstavljamo razloge, da se nanjo odpravite skupaj z ustreznim pravnih strokovnjakom (odvetnikom).

1. Kompleksnost predpisov

Razumevanje prava in reševanje problemov zahteva pravno izobrazbo in izkušnje. Zaradi vedno večje zapletenosti predpisov so se tudi odvetniki začeli specializirati za posamezna pravna področja. To pomeni, da tudi odvetniki za svoje pravne zadeve najemajo druge specializirane odvetnike.

2. Profesionalnost

Odvetnik pozna pravo, je profesionalec, veliko let študira, opravlja prakso, naredi pravniški državni izpit. Zato ima ogromno izkušenj, najboljše znanje in spretnosti za reševanje pravnih problemov.

3. Preventivno angažiranje odvetnika preprečuje nastanek problemov

Kot pri skrbi za zdravje tudi v pravu velja, da je boljša preventiva kakor kurativa. Pametno je, da že vnaprej predvidimo možne pravne zaplete in zadeve uredimo tako, da do teh zapletov sploh ne pride. Če na primer odvetnika vključimo že v fazo vzpostavljanja pogodbenega odnosa, lahko s tem preprečimo neželene zaplete. Odvetnik nam bo lahko pomagal ustrezno pripraviti pogodbe, se pogajati, izvesti in izpolniti pravni posel, nas opozoril na morebitna tveganja, ipd.

4. Pravilna in hitra rešitev pomeni manj stroškov

S pomočjo odvetnika, ki ima ustrezno znanje, lahko problem rešimo hitreje in uspešneje, kot če bi se zadeve lotili sami. Tako se lahko izognemo tudi visokim stroškom (sodne takse, stroški izvedencev, višji stroški svojega odvetnika in/ali odvetnika nasprotne stranke ipd.).

5. Napake v postopku so lahko kritične

Reševanje pravnih problemov zahteva poznavanje postopkovnega prava. Danes je postopek vedno bolj pomemben. Ureditev slednjega se zaostruje, vsaka najmanjša napaka je lahko močno sankcionirana. Če vložite napačen dokument pri napačnem organu po poteku roka, lahko usodno zaznamujete svojo situacijo. Konkretno: če zamudite rok za pritožbo, izgubite pravico do pritožbe.

6. Odvetnik zna ravnati z dokazi

Odvetniki vedo, katere dokaze potrebujejo, kateri so dovoljeni in kateri ne, kako jih pridobiti, kateri so ključni, kako dokaze argumentirati, kdaj in kako jih posredovati sodišču, da jih bodo lahko uspešno uporabili.

Potrebujete pravno pomoč?

Kliknite tukaj

7. Odvetnik zna oceniti vaše možnosti

Odvetnik zna na podlagi izkušenj in sodne prakse oceniti možnosti za uspeh zadeve. Zna na primer svetovati, ali se je v določeni situaciji boljše poravnati ali iti v sodni postopek.

8. Odvetnik se zna pogajati

Odvetnik se zna pogajati z nasprotno stranjo, zna oblikovati argumente in izbrati način pogajanja. V praksi ima odvetnikovo pismo nasprotni strani večjo težo, kot jo ima vaše osebne pismo.

9. Nasprotna stranka ima odvetnika

Če ima nasprotna stran odvetnika, mi pa ne, smo v slabšem položaju. To lahko odvetnik nasprotne strani dobro izkoristi v  prid njegove stranke.

10. Odvetnik pozna druge strokovnjake

Odvetnik ve, katere strokovnjake (npr. sodne izvedence) je treba povabiti k sodelovanju, da bo lahko dokazal določena dejstva.

11. Odvetnik je zavarovan

Vsak odvetnik mora po zakonu imeti sklenjeno obvezno zavarovanje odgovornosti za morebitne napake. V določenih primerih in pod določenimi pogoji odškodninske odgovornosti lahko stranka, če ji neskrbno ravnanje oziroma strokovna napaka odvetnika povzroči škodo, zahteva njeno povrnitev.

12. Osredotočite se lahko na svoje delo

Če reševanje problema prepustite odvetniku, se lahko mirno posvetite svojemu delu in stvarem, ki jih delate radi.

Upamo, da smo vam s prispevkom uspeli orisati vrednost in koristnost najema odvetniških storitev in vas s tem spodbudili, da se boste prihajajočih pravnih problemov lotili na ustrezen način ter s tem povečali verjetnost uspeha, znižali stroške in ter z zmanjšanjem količine stresa ohranili svoje zdravje. 

Vabljeni, da se prijavite na naš mesečni e-novičnik, kjer bomo z vami delili uporabne nasvete iz področja prava, aktualne novice in opomnike, da ne boste zamudili pomembnih rokov.


© 2018 – 2022 IURALL d.o.o.To delo je (zaščiteno kot) avtorsko delo
in licencirano pod licenco CC BY-ND.

Objavljene vsebine ne predstavljajo pravnega mnenja, pravnega nasveta ali stališča avtorjev in/ali družbe IURALL d.o.o. in nimajo pravnih posledic, temveč so le usmerjevalne in informativne narave. Odgovornost za napake v podanih informacijah na tem spletnem mestu in/ali za morebitno napačno ali narobe razumljeno vsebino je izključena.

Priporočamo, da objavljene vsebine vselej dodatno preverite in se nanje ne zanašate ali ukrepate, ne da bi si pred tem zagotovili strokovno odvetniško pomoč. Vsebine namreč ne predstavljajo nadomestila za odvetniški nasvet, saj ta terja podrobno preučitev vsakega konkretnega primera – celotno dejansko stanje in razpoložljivo dokumentacijo – kar sicer vselej priporočamo.

Imate pravno vprašanje?

Presoja vašega pravnega položaja. Brez obveznosti.

Pošljite vprašanje