Kako poiskati odvetnika?

V enem izmed prejšnjih blogov smo se spraševali, kdaj je priporočljivo najeti odvetnika. Ugotovili smo, da odvetnika ne potrebujemo vedno, ko se soočamo s pravnimi izzivi. A če ste sedaj ugotovili, da ga potrebujete, se morate nadalje vprašati, kako poiskati dobrega odvetnika.

Sledi nekaj nasvetov, ki so vam lahko v pomoč pri iskanju odvetnika, pa tudi vprašanja, ki jih morate zastaviti, ko boste ožali nabor za vašo izbiro. Tako boste lahko izbrali tistega, ki zna in ne tistega, ki ga nekdo pozna.

Kako najti odvetnika

Preden začnete iskati odvetnika, se morate zavedati, da obstajajo različne vrste odvetnikov – od odvetnikov, ki se spoznajo na prodajo oz. najem nepremičnin, do takih, ki so doma na področju svetovanja iz delovnih razmerij in zagovarjanja delavcev, zato se osredotočite na odvetnike, ki poznajo pravo, za katero potrebujete pravni nasvet.

  1. Vprašajte v vaši družini, med prijatelji, sodelavci in znanci, da ugotovite, ali poznajo odvetnike, ki bi jih lahko priporočili. Osebne reference so lahko najbolj zanesljive reference, ki jih boste našli.
  2. Vprašajte odvetnika ali odvetnike, katerim zaupate, tudi če ne delujejo na področju prava na katerem potrebujete pravno pomoč; morda bo kdo lahko priporočil kolega ali kolegico, ki lahko obravnava vaš primer.
  3. Preglejte imenik odvetnikov pri Odvetniški zbornici Slovenije, ki vsebuje seznam vseh odvetnikov v Sloveniji.
  4. Razmislite o povpraševanju brez obveznosti pri IURALLu, kjer strokovnjaki – nekdanji odvetniki in pravosodni svetovalci – brezplačno pregledamo vašo zadevo in izberemo najboljše odvetnike za vaš primer.
put-pieces-together.jpg

Vprašanja, ki jih morate postaviti pred najemom odvetnika

Sedaj, ko imate na voljo nekaj možnih odvetnikov, je čas, da izberete. Za začetek je tukaj seznam vprašanj, ki jih lahko zastavite odvetniku:

  1. Ali nudite brezplačno prvo posvetovanje? Če ne, koliko stane začetni razgovor?
  2. Kako dolgo že opravljate poklic odvetnika?
  3. Koliko izkušenj imate v primerih, kot je moj, in še pomembneje, kakšni so bili izidi teh primerov?
  4. Ali ste bili kdaj v disciplinskem postopku?
  5. Kako zaračunavate vaše storitve (na podlagi Odvetniške tarife in s kakšno vrednostjo odvetniške točke, po urni postavki in koliko znaša slednja ali drugače)? Katere storitve so vključene? Kako pričakujete plačilo (enkraten znesek, plačilo po obrokih, itd.)? Ali se lahko o načinu obračunavanja vaših storitev, višini le-tega in možnostih plačila dogovarjamo?
  6. Kakšna je vaša trenutna zasedenost? Ali imate čas, da se posvetite mojemu primeru?

Kaj bi bilo še dobro premisliti pri najemu odvetnika?

Eden od načinov da dobite občutek glede dela odvetnika je, da ste pozorni, ko se odpravite na prvo posvetovanje. Bodite posebej pozorni na način vodenja odvetniške pisarne, ali vzbuja zaupanje in kako profesionalno ste obravnavani. Bodite pozorni na dejavnike, kot je, koliko časa je odvetnik potreboval za vrnitev vašega prvega klica, odgovor na elektronsko pošto ali za organizacijo prvega srečanja.

Zadnja, a morda najpomembnejša stvar, ki jo morate upoštevati pri najemanju odvetnika: vaš instinkt. Z osebo, ki bo zastopala vas in vaše interese, se morate počutiti zelo prijetno, še posebej, ker boste verjetno delili zasebne podrobnosti o svojem življenju in morda postavili svojo prihodnost v njegove oz. njene roke.

V kolikor se zaradi česar koli ne počutite lagodno, nadaljujte z iskanjem odvetnika, s katerim boste imeli boljši odnos.

IURALL ponuja brezplačen dostop do preverjenih, neodvisnih in specializiranih odvetnikov. Z vaših pleč odvzame skrb in nevšečnosti povezane z zgoraj priporočenim iskanjem in postavljanjem pravih vprašanj. Tako vam prihrani čas, skrbi in še več. Kako vam IURALL pomaga pri iskanju ter izbiri odvetnika in kako vas podpira v času sodelovanja z odvetnikom, si lahko dodatno preberete tukaj ali nas kontaktirate – z veseljem si bomo vzeli čas za vas.


Vabljeni, da se spodaj prijavite na naš mesečni e-novičnik, kjer bomo z vami delili uporabne nasvete iz področja prava, aktualne novice in opomnike, da ne boste zamudili pomembnih rokov.

Imate pravno vprašanje?

Presoja vašega pravnega položaja. Brez obveznosti.

Pošljite vprašanje