Zakaj je pametno skleniti ženitno pogodbo?

Razmišljate o ureditvi premoženjskih razmerij s svojo boljšo polovico? Imate ob tem zadržke ali preprosto premalo pravih informacij?

Razlogov za sklenitev je veliko, postopek pa enostaven. Ker podpiramo vaše velike korake in želimo, da so tudi odgovorni, smo za vas pripravili odgovore na vsa ključna vprašanja: 

Kaj je ženitna pogodba?

Je dogovor med zakoncema o razporeditvi skupnega premoženja in dolgov kar kot  novost v Sloveniji uvaja Družinski zakonik, veljaven od 15. aprila 2019. Omogoča, da na način, ki je za vas najbolj ustrezen, razporedite skupno premoženje in tudi dolgove, primerno razporedite bremena skupnega kredita ter po želji ločite celo poslovne in osebne dohodke.

Potrebujete pomoč pri ženitni pogodbi

Naj bo to enkraten nasvet ali priprava pogodbe. Vi odločate. Začne pa se z izbiro odvetnika za družinsko pravo.

Začne se tukaj

Kdo lahko sklene pogodbo?

Skleneta jo lahko zakonca, bodoča zakonca, zunajzakonska ali istospolna partnerja.

Zakaj jo je smiselno skleniti?

Je odgovorna poteza v gradnji pozitivnega in dolgoročnega odnosa z vašim partnerjem, saj preprečuje nastanek sporov glede delitve skupnega premoženja in dolgov ob morebitni razvezi zakonske zveze. S tem se namreč s partnerjem izogneta tako sodni intervenciji kot tudi z njo povezanimi številnimi neprijetnimi stroški.

Takšno ureditev v tujini že poznajo (v zadnjem času je npr. odmevala ločitev zakoncev Bezos), pri nas pa je pred uveljavitvijo veljal še zelo rigiden, z zakonom določen, sistem, ki je prinašal dodatne nevšečnosti v trenutkih, ko jih najmanj potrebujete. S primernim dogovorom z vašim partnerjem sedaj lahko enostavno vsa vprašanja in bremena razrešita pravočasno – in poskrbita za pozitivno popotnico in boljši odnos v primeru ločenih poti.

Kaj pogodba zajema?

Na podlagi Družinskega zakonika boste lahko sprejeli lasten, svojim željam, potrebam in interesom prilagojen pogodbeni premoženjski režim. Pogodba je sestavljena v obliki notarskega zapisa in je vpisana je v register pogodb o ureditvi premoženjskih razmerij, ki ga vodi Notarska zbornica Slovenije. S pogodbo se s partnerjem pravočasno dogovorita o obstoju in obsegu skupnega premoženja, deležih na skupnem premoženju, odgovornosti do dolgov, o načinu delitve skupnega premoženja in o drugih vprašanjih premoženjskopravne narave.

Kdaj jo je primerno skleniti?

Sporazumno jo lahko s svojim partnerjem uredita tako za čas trajanja zakonske zveze kakor tudi za primer razveze. Je povsem prilagodljive narave, zato jo lahko skleneta pred sklenitvijo ali po sklenitvi zakonske zveze.

Kako jo sklenem?

  1. S pomočjo primernega pravnega strokovnjaka bosta vodena od zasnove do podpisa pri notarju.
  2. Notar vas bo pred sklenitvijo natančno podučil o pravnih načelih ter posledicah sklenitve in z vami prebral pogodbo – pogodbo za vas lahko pripravi bodisi pravni strokovnjak po vaši izbiri bodisi sam notar.
  3. S svojim partnerjem bosta drug drugega seznanila z vsem svojim premoženjskim stanjem in dolgovi in se dogovorila:
  • ali bo v času trajanja zakonske zveze nastajalo skupno premoženje;
  • kolikšen delež posameznega od zakoncev bo nastajal na skupnem premoženju;
  • kdo bi odgovarjal za dolgove, nastale v času trajanja zakonske zveze;
  • na kakšen način se bo delilo premoženje ob morebitni razvezi;

+ nova ureditev omogoča tudi, da se dogovorita o medsebojnem preživljanju.

Ste pripravljeni na odgovoren korak v vajini zvezi?

Poskrbite za ljubeč in odgovoren odnos pravočasno in z našo pomočjo recite DA tudi ženitni pogodbi. 

Naslednji korak?

Pošljite nam povpraševanje in brezplačno vas povežemo s strokovnjakom, ki vas pospremi – od zasnove pogodbe do podpisa pri notarju.

Začnite tukaj

Imate pravno vprašanje?

Presoja vašega pravnega položaja. Brez obveznosti.

Pošljite vprašanje